Praktische tips voor metaaldetector en uitrusting

Nr 1 = Wees niet ontroerd als je van een lege zoekers trip thuiskomt. Het is mezelf al meerdere malen overkomen dat ik niks dan metaal afval vond; echter deze verschillende Metalen Afval sorteer ik thuis uit in verschillende plastiek afvalbakken ik doe daar n verdeling in maken o.a rood koper bij rood koper -messing bij messing --enja je raad het al lood bij lood voor erna met flink wat gewicht aan kilo"s voor de verkoop bij n oud ijzerboer op t einde van het jaar of het jaar daarop ga ik dit bij mekaar hoopje metalen kilo"s daar inleveren toch nog wat rendement met dit metaal rest afval of niet.

Vergeet niet dat deze Land/Water Metaal Hobby al n flink tijdje oud is dit houd in dat er al mensen (Piepers )genaamd voorheen op jouw uit verkozen akkers plek al alles afgezocht hebben met een Metaaldetector je vind dan nergens geen aanwijzing meer omdat zij bijna alle Aardewerkscherven ook al mee naar huis genomen hebben voordat je ergens gaat zoeken in sommige van onze Provincies is het zoeken met n Metaaldetector verboden kijk eerst op je internet of er daar geen Verbod op ligt o.a bij een Archeologisch Monument deze heb je in geheel Nederland in Hoge en Lage Waarde inschaling.

Bevraag altijd liefst ook mede schriftelijk bij een landeigenaar voor toestemming om op zijn landje te gaan metaaldetecten verkrijg jij deze; ben dan ook die prima Detector Ambassadeur die ook al zijn net opgegraven piepgaatjes erna weer netjes dicht schuift op jou nieuwe of oude zoekers Weide/Akkers plek. Ernaast hou er altijd rekening mee dat er heel wat geluk & kennis mee gemoeid is voor jij gaat zoeken met een Metaaldetector op n Akker/Park/Kasteeltuin/Weide-Strand-Zee-Zoetzwemwater.

Nr 2 = Er moet namelijk al lang voorheen bewoning van mensen zijn geweest op jou uit verkozen piep/zoekstek anders vind jij daar niks kijk naar de vele voorwerpen aanwijzingen die daarop moeten liggen deze liggen te schitteren door het zonlicht erop zoals Glas/Aardewerkscherven ze vallen dus meteen op vooral als het geregend heeft zijn ze mooi zuiverder geworden daardoor.

Nr 3 = Dezelfde mensen o,a van n oude middeleeuwse Nederzetting /boerderijen/moeten iets weggegooid,verstopt of verloren hebben op dat stukje grond door de vele eeuwen heen.

Nr 4 = Het weggegooide, verstopte of verloren voorwerp moet van metaal geweest zijn of zit nog in een aardewerkpot of metalen/houten kist er nog in verstopt.

Nr 5 = Het metalen voorwerp kan heden door verploeging van een landbouw werktuig naar boven zijn gekomen. zo vind jij ook n 1e aanwijzing van n met geld verstopte aardewerk kruik als deze stuk gaat door de ploeg komen er de munten door deze vernoemde bewerking"s methode van deze akker gewoon bovenop te liggen en zekers je metaaldetector spot deze daarop dan wel.

Nr 6 = Het metaal daarvan mag bovendien niet vergaan zijn (door bv blijvende bemesting corrosie, of door inwerking van zuren)of door de tand des tijds.

Nr 7 = En het voorwerp moet zich, op het moment dat jij het op spoord, ook nog eens bevinden in de bovenste binnenste grond laag van ongv 25 ą 35cm diepte in de grond voor n juiste geluids signaal te verkrijgen, zodat de Metaaldetector het zou kunnen detecteren; ernaast er zijn speciale Diepte Metaaldetectors daar voor in de Handel om deze er mede mee in op te sporen deze andere nog dieper liggende groter objecten geheten een Diepte metaaldetector.

Er moeten dus vooraf heel wat dingen gedaan worden, voordat jij pas een metalen voorwerp gaat vinden zekers n feit is nogmaals als je helemaal niets hebt gevonden blijf er dan toch nog in geloven je bodemvondst komt nog en wees voldaan als je wel iets hebt ontdekt op n leuke akker of andere zoekstek met de nodige gevonden bodem items erin! Markeer deze plek dan ook in je Notebook schrijf altijd daarin met Data wat je zoal gevonden hebt met deze gedane piepers dag ook bij Google Earth kan jij dit daar met deze gele punaise die er daar bij zit voor een vermelding te maken op deze plek van jouw aldaar erin beschrijf daarin ook de data/straat/piep plek en ook de gevonden items daarbij.

Markeren en beschrijven kun je dus ook met Google Earth mede nog vele andere dingen meer o,a het bekijken van de ligging van Zandpaden/Romeinse/Keltische/Middeleeuwse brand verkleuringen op akkers en hun bestaande nog drinkwatertjes ontdekken en vele andere dingen meeeeer. Succes probeer deze helemaal uit hiermee ga er mee aan de slag samen met je zoekmaat .

Bouw n relatie op met je Metaaldetector raak vertrouwd ermee met dezelfde goede solide piep geluiden dus geen krakende varianten wellicht bodem ijzer/handgesmede spijkers geluid die je detector dan er van maakt en vertrouw dus geheel op het goede en stabiele detector geluid in je koptelefoon dan komt t resultaat van zelfs In 99,9% van de gevallen geeft je detector een juist signaal weer.

Vroeger jaren lang geleden zette ik de Discriminatie te hoog zodat ik geen ijzer op hoefde te spaaien was n destijdse verkeerde aspiranten houding met verkeerde metaaldetector instelling van me, hierdoor laat je vooral de gouden items liggen deze zitten tegen t ijzer aan wen je eigen maar vast dat je ook ijzer moet detecteren daar zitten ook leuke arthefackte bij zoals o,a n ijzeren Speer/Pijlpunt/Aks/Zwaard/Dolk/Landbouw gereedschap/gouden Munt/Voorwerp /etc.

Zekers heb je ook met deze fijne hobby ook de nodige missers dat je zilverpapier/blikjes/deksels/etc/enzv opspaait dit alles hoord bij jou niet te ver door gedraaide Discriminatie stand ook deze rare /valse piep geluiden missers daar kom je niet mee onderuit en t is verspilde opspaai tijd denk ook aan je metalen rest afvalbak voor thuis hierin neem het mee.

Gebruik jij wel een koptelefoon of geen koptelefoon bij geen gebruik ervan dan mis je al gauw dat hele kleine horende geluid signaaltje dat van een mooie vondst zou kunnen zijn zonder deze op te zetten zo n klein signaaltje piep dit is afkomstig van n dieper gelegen itempje dat daar dus ligt bij de 1e schop zand er daar uit word dat signaal al beter van kwaliteit.

Door het gebruik van wel een koptelefoon op te zetten ga je de omgeving"s geluiden afkomstig van b.v Schrikdraad op akkers of weide"s of veroorzaakt door langs rijdende auto's- Tractor-overvliegende vliegtuigen -Helikopters of van andere storende bij komstige geluiden uit schakelen waardoor jij in alle rust alles af kan gaan detecteren op dit landje; Uitschakelen hier mede bedoel ik met je koptelefoon wel op is dit helder piepgeluidje beter te ontleden en te horen.

Ook deze zoekstek kom je vaak tegen bij en op n akker of weide"s met deze 12 volts zwakstroom Schrikdraden als gesloten omheining deze zwakstroom tikken lijken wel op n echte heldere piep dus distantieer je eigen ervan trek n lijn op deze plek waar je er geen last meeer van deze zwakstroom piep meer hebt meestal is dat een meter of 6 ervoor, ernaast kun je deze stroom tik wel onder breken door er n ijzerdraad boven op vast te haken en er onderaan van jou ijzeren draad n pin in de grond te duwen dan heb je er geen last meer van --echter haal deze wel weg erna zodat de omheining weer functioneel werkt ernaast met n koptelefoon op als je op n land/weides"/akkers/zee/zoetwaterstranden detecteer dan stoor je met je gepiep/bliep/piep ook geen andere mensen; ernaast verhoog je wel je eigen gehoor en ben je meer geconcentreerd.

De gerichten Metaaldetector Zoekers Uitrusting is ook zeer belangrijk om alles bij je te hebben indien nodig; neem altijd een lichte stoffen Rugzak mee met daarin de nodige metaaldetector dingen bv reserve batterijen/regenjas/telefoontje /blikje fris /versnapering /etc/enzv neem ook een altijd n buidel tasje mee doe deze laatste altijd meteen bij iedere zoekseccie meteen om je middel met daarin al het nodige zittend o,a 2 plastiek potje"s 1tje om je gevonden vondsten in te doen zorg dat je op de bodem van dit 1e potje n stukje natte spons er in hebt zitten voorkomt uit droging bodemvondsten en in t andere potje doe jij jou metaal afval in op bewaren zo blijven jou broek/jaszakken altijd gevrijwaard van t nodige zand bespaard, ook kun je daar nog in doen of wat anders voor te knabbelen ,heb ook n doosje verbandpleisters bij je deze kunnen ook altijd van pas komen door n open wond aan je vingers te verkrijgen door n stuk scherp ijzer uit de grond te trekken met je zoeksessies.

Zorg dat je steeds reserve batterijen bij je hebt; als je net na een auto pioniers trip van een uur auto rijden die magische plek hebt bereikt waar je hoopt heel wat WWI of WII of Middeleeuws/Romeins denkt te kunnen gaan oppiepen dan is het van belang dat jij deze ook bij je hebt voor met n andere batterij insteek in je Metaaldetector namelijk een auto metaaldetector draad tevens dus ook n batterijen oplader maar dan in andere vorm ervan, en je moet bekennen op deze fijne plek dat na je 3 uren van zoeken lege batterijen in je metaaldetector hebt; voorkom dit door n extra set batterijen of in n ander geval een auto 12 volt aansteker oplader bij je te hebben dit voorkomt diepe teleurstellingen erna die jij dan weer met n uur of wat met tegenzin terug rijden dit dan kan verwerken.

Uitrusting voor jou en je voor detector is n goede Regen kledij/Metaaldetector Regenkapje voor je detector/en leren/rubberen schoeisel is onontbeerlijk voor een aspirant of al gevorderde zoeker ga voor stevig materiaal dat tegen een stootje kan en dat bovendien mag vuil worden bezuinig hier niet op komt altijd van pas in t goede.

Voor al je graafwerk op in n Park of op n ander gazon of grasveld neem altijd een lang ongv 30cm scherp mes en een plastic vuilniszak mee. Met het mes daar snij je het gras in de ronde mee los (Graspol)van de omliggende grond met n net gevonden piep , waarna je de aarde kunt verwijderen leg deze opgespaaide grond op de plastic vuilnis zak zodat het niet tussen het omliggende gras terechtkomt. Wanneer je het gat weer terug opvult, kan je het stuk gras (Graspol) als een deksel teug op de opening plaatsen en aandrukken zo is er erna niets meeer van te zien van jou net gemaakt grasveld gat.

Als jij je handen niet vuil wil maken, neem dan ook n paar dunnen rubberen werk Handschoenen mee deze handschoenen kun je overal kopen o,a bij de Boerenbond of in n andere kledij winkel Als je op n Romeinse Perioden Nederzetting akker/weide aan het detecteren bent en er zekers van bent kijk dan ook altijd uit naar op de boven kant van n akker men noemt deze zo; Oogvondsten deze vind je het best na n regenachtige dag deze visuele bodem vondsten liggen dan uit lekker geregend ontdaan van t zand bovenop n akker ze kunnen variėren deze Oogvondsten van mooie glazen gekleurde kralen o.a die van de Latenč periode die met de donker blauwen kleur of iets geheel anders je spot de Steentijd periode hand gevormde stenen gereedschappen o.a Schrapers/Pijlpunten/of andere leuke fragmenten vasn hun bekede stijl Aardewerk/glasscherven /etc deze liggen dan op zo n akker fraai te glinsteren of op n andere land locatie.

Houd ook t landschap op zo n akker in de gaten de mensen die er vroeger op woonden zaten graag droog dus n hogere plaats o,a (Terp) op zo n akker is beter soms als n lagere plek kwa blijvend regenwater erop kijk ook of er geen grotere plek met zandverkleuring erop aanwezig is dat duit op n vroeger nog bestaand gebouw /voorraad schuur ook zie je zandpaden verkleuringen soms of als er n stenen fundament op n akker ligt onder het zand daar groeit de oogst minder goed op dat zie je meteen hierin is t beter te bekijken met Google Earth deze exacte akker plaats.

Als je op n goede A keuze Akker detect ongeacht uit welke periode jij aandoet of naar op zoek gaat kijk dan eerst altijd naar de vele fragmenten Aarden/Glaswerk scherven die er boven op behoren te liggen deze moeten wel veel in t getal zijn; typerend is altijd bij n Romeinse periode akker daar ligt ook altijd veeel lood en oud ijzer in de grond op enja Cokes, ook wel kooks genoemd is steenkool hier stookte men vroeger hun huisje lekker mee warm of voor de nederzetting /locale Smid zijn stookvuur; ook is het n gegeven dat de Romeinse periode akkers er altijd n kapelletje of n kerkhof langs de weg i n vele gevallen erbij ligt.

Dit zijn altijd de voorbodes van vernoemden Romeinse periode bodemvondsten akkers/landtjes en de visuele dingen voor zo`n bepaalde Romeinse akker ernaast nog voor jou te doen aangaande piepers plekken geheten zoals de Asterd/Tivoli deze verraden ook altijd de oude antieken herkomst van hun oud verleden kijk ook altijd naar andere aanknoping"s punten zoals hoe heet bv n in Nederland gelegen nu nog een Romeinse straat altijd zo; Groenstraat/Steenweg of straat /of ingevuld met de vele bekende Romeinse Keizer namen zoals bv Antoniusstraat Keizerlaan/Matiloweg/Apollolaan/Lentsetuin straat let daar dus ook op zekers zijn er nog vele andere straat namen zoals Arikxweg maar die hebben weer n andere historische periode betekenis.

Onthoud deze ook altijd goed, dat tegen de vele Europese Steden met hun Stads centrums kernen ervan ook altijd n middeleeuwse vuilnisbelt akker daarbij lag deze werd altijd al door vele eeuwen heen met afval van hun vele destijdse Beerputten & bemesting goedje bevoorraad en met hun straat/dieren markt mest erop geledigddaar werd ook van alles op gegooid dat afkomstig was van hun en als maar door de vele vergane periode"s heen er op aangemaakt Stads/evenement/kermisvuil daar zaten soms de mooiste dingen tussen zoals verloren spulletjes van munten-items/oogvondsten. glas/aardewerk etc.

http://www.metaldetecting-museum.com/

NEEM DEZE PRACKTISCHE TIPPEN GOED IN JE OP T BEVORDERT JOU ZOEKGENOT SUCCES! Terug