Antiek Speelgoed

Antiek Speelgoed

Different kids toy's from lead and porcelain persons, two glass boulders and bronze-brass mini cooking stuff. Age of the 18th and 19th playing time century.

Verschillende kinderspeeltjes waaronder 17 eeuwse loden soldaatjes en mini messing brons kook En bakgerei (wafelgarnituur) tevens n miniatuurtje van een 17 eeuwse musket - sabel ernaast De niet meer weg te denken klei en glazenstuiters voor de dames nu onder ons is het koeltjes knikkeren nog bekend op de lagere schoolpleinen en voor de heren van nu is het bekende hoopje of hubke van vier stuiters gooien nog bekend 't gooien met een stuiter was op afstand van minimaal 2 mtr. Als je het hoopje omver gooide waren de omvergegooide stuiters van jou.

p.s. De elektriciteitsklem op de foto was voor het beeldje rechtop te zetten, die hoort er dus niet bij.

@@@@$$$$$$$+++++=====kinderspelen van toen=====+++++$$$$$$$@@@@

We kennen ze vaak alleen nog van plaatjes of schilderijen: hoepelende, tollende, knikkerende of steltlopende kinderen op het schoolplein. Hoewel? Sommige objecten beleven thans weer een revival, zoals de jojo. En weer ander speelgoed is van alle tijden, zoals blokken, bellenblaas, pop, poppenkast, windmolen of vlieger. Alleen het materiaal is anders. Zo gebruikte men vroeger veel hout, aardewerk, been en tin-lood.

De Nijmeegse kunsthistorica Annemarieke Willemsen heeft een uitvoerige studie gemaakt van meer dan duizend speelgoedvondsten, afbeeldingen en teksten. Tezamen geven die een prachtig beeld van het leven van een gewoon kind in die tijd in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden (1100-1550). Mw. Willemsen hoopt op 16 december te promoveren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Het proefschrift Kinder delijt. Middeleeuws speelgoed in de Nederlanden is de eerste studie van middeleeuws speelgoed in de Nederlanden. Dat speelgoed is niet alleen een tot nu toe onbekend deel van de materiŽle cultuur van de middeleeuwse mens, maar het is ook een sleutel tot de plaats van het kind in de samenleving van het verleden. De studie biedt voor het eerst een genuanceerd beeld van het dagelijks leven van een doorsnee kind in een Nederlandse of Vlaamse stad in de late Middeleeuwen.

Getijdenboeken

De studie is baanbrekend vanwege de integratie van vele soorten bronnen betreffende een onbelicht aspect van de middeleeuwse wereld. In het onderzoek is zeer divers materiaal voor het eerst ontsloten: honderden archeologische speelgoedvondsten uit de Nederlanden, honderden afbeeldingen van speelgoed in de middeleeuwse kunst, met name in verluchte handschriften, en vele contemporaine teksten. In de middeleeuwse kunst zijn spelende kinderen een gebruikelijk element. En hoewel het speelgoed in de regel een zeer klein detail is, is het nooit zonder betekenis. In het algemeen wordt het gebruikt om te benadrukken dat een kind is afgebeeld en om een persoon als kind te karakteriseren. De meest oogstrelende kunstwerken met speelgoed zijn waarschijnlijk de laatmiddeleeuwse getijdenboeken uit Gent en Brugge, beroemd vanwege hun combinatie van realisme en illusionisme, waar bij een aantal een serie randen met spelende kinderen is opgenomen in de overvloedig gedecoreerde kalender. Ook 'heilige' kinderen ziet men vaak afgebeeld met speelgoed, zelfs het Jezuskind rijdt soms op een stokpaard. In de loop van de zestiende eeuw reflecteren kunstwerken met speelgoed de opkomst van een sterk moralisme. De thema's werden aangepast aan nieuwe technieken en een smaakverandering ten gunste van impliciete en expliciete lessen.

Miniaturen

De hoeveelheid en variŽteit aan speelgoed in de Middeleeuwen in onze streken, tezamen met gegevens over productie en verkoop van speelgoed en de betekenis ervan in de kunst, geven aan dat het spel een herkende eigenschap van kinderen was, waarop door de toenmalige volwassenen werd ingespeeld. Zo was bijvoorbeeld in de combinatie van productie en handel een gezond pragmatisme herkenbaar. Het eerste aardewerk speelgoed dat op grotere schaal werd vervaardigd, waren rammelaars die op de pottenbakkersschijf werden gedraaid en miniatuur-gebruiksvoorwepen in ceramiek. Miniaturen van een tin-loodlegering werden al in de veertiende eeuw massaal geproduceerd. Voor het gieten werden vormen gebruikt die een grootschalige productie mogelijk maakten. Deze gespecialiseerde en georganiseerde manier van het maken van speelgoed is nauw verbonden met een georganiseerde manier van verkoop.

Geen miniatuur-volwassenen

De studie van speelgoed biedt op die manier een bijzondere en genuanceerde blik op de leefwereld van kinderen in het verleden. In de Middeleeuwen waren kinderen geen miniatuur-volwassenen, zoals algemeen is beweerd, maar een duidelijke afgebakende leeftijdsgroep met eigen behoeften en wensen. De kindertijd werd gekenmerkt door spel en gekarakteriseerd door speelgoed. Wie goed kijkt, zal zien dat overal in de middeleeuwse stad kinderen aan het spelen waren, die hun hoepels over de straatstenen lieten ratelen, hun tollen draaiend hielden op het schoolplein of op een grafsteen, en hun bootjes lieten varen in de plassen. Terug