Y FIND THIS REAR COPPER -SILVER ROMAN HEADET PICKSUERE ARTHEFAX INN THE DUTHS ROMAN-CELTIC"S PERIOD CONTECTS ITH NOWEN THAD YOU HAVE INPORTHANS GENERALS ORE OTHER HIGH STANDING ROMAN PIPPLLE HAVE THEIRS PICKSUER ON THERS ARMER , WHEN YOU LOOK ALSO ON THIS WEBSITE TO THE BUTTON ON THE LEFD SITE --- MIDDLE AGES --AND THEN THE PICKSUER NUMBER 510 THEIR YOU SEE --ON THE FIRST PICKTURE ALSO ON GOLDPLATED INPRINT PICKSUER OFF Y HEAD FROM Y KING WITH KRONE ON HIS HEAD ITHS ALSO ON HARNES ITHEM FROM THAD TIMEZÔNE ONLY THIS LAST PICKSUER OFF THE GOLDPLATED KING INPRINT IS BETTER TO SEE AND ALSO ON HARNES ITHEM INN THE SECOND RO THE SECOND PICKSUER ITH LAY"S BETWEEN HIS TIMEZÔNE GOLDPLATED MAETSH AND FRENDS THERE YOU CANE GIVE THE KRONE ON HIS HEAD THE RIGHD DETERMINATIONE FORE THIS GOLDPLATED HARNES FRAGMENT. .
HIERBOVEN EEN STUK ZILVEREN INPRINT IN KOPER VAN EEN NEDERLANDSE ROMEINSE PERIODE HARNAS DIE EEN HOOG GEPLAATSTE ROMEIN OF KELT -GERMAAN TOEBEHOORDE JAMMER DAT DE TIJDS DES TANDS ZO HEEFD ZITTEN TE KNAGEN AAN ZIJN UITERLIJK T IS BETER TE ZIEN IN EEN ANDER FRAGMENT HIER OP DEZE WEBSITE EN WEL OP MIDDELEEUWS BIJ FOTONR 510 DIT STUK HARNASFRAGMENT MET EEN GOLD PLATED HOOFD EROP BEHOORDE VAN EEN KONING DE TIJDSPERIODE KAN JE HIER MEE BEOORDELEN AAN ZIJN KROON OP ZIJN HOOFD FF GOED KIJKEN DAAR OP FOTO 510 WANT T LIGD TUSSEN AL ZN VERGULDE VRIENDTJES VAN ZIJN ANNO DOMINI TIJD DE 1E VAN BOVEN EN VAN DE 2E RIJ DE 2E.
1. Legionairs
Legionairs waren voorzien van een degelijke bewapening. De verdedigingswapens (arma) bestond ongeacht
de verschillende variaties doorheen de tijd uit:
* harnas (kuras)
* beenbeschermers/stukken (ocreae)
* riem (cingulum)
* sandalen (caligae)
* helm (galea)
* schild (scutum)
De eigelijke aanvalwapens (tela) van legionairs was zeer gevarieerd; het bestond uit:
* kort zwaard (gladius)
* dolk (pugio)
* werpspies (pilum)
* lans (hasta)
Galea:
Een galea was een helm die tegelijk hoofd, hals en oren bedekte. De helm kon van hard leer zijn, eventueel met metalen platen versterkt, of geheel van metaal. Soms was de helm versierd met rode of zwarte pluimen. Tijdens de mars bengelde de helm aan een leren riem op de borst van de soldaten.
Scutum:
Een scutum was een rechthoekige, licht gebogen schild en was vervaardigd uit op elkaar gelijmde houten platen. Het was ca. 1,25 m hoog en 0,8 m breed. Vaak was het met leer overtrokken en aan de rand beslagen met metaal. Centraal bevond zich een metalen schildknop om gemakkelijker de werpspiezen van de vijand af te weren. Op mars, wanneer men het schild niet nodig had, stak men het in een lederen hoes (tegumentum). In combinatie leverden verscheidene scuta de testudo op: een blokvormige infanterie opstelling waarbij de schilden van de soldaten een beschermend dak en wanden vormden.
Kuras:
Het kuras of harnas was van leer of metaal. In de late keizertijd droegen de soldaten wel maliënkolders (lorica hamata), hemden van metalen ringen of plaatjes. Het harnas van metalen stroken (lorica segmentata) werd aan de binnenkant bijeengehouden door leren banden. Het werd pas in de 1e eeuw n.Chr. ontworpen. Het was heel soepel maar zwaar, en de soldaten moesten elkaar helpen bij het aantrekken en dichtrijgen. Onder het harnas werd een ruige wollen tuniek gedragen. Aanvankelijk droegen de Romeinen geen broeken, maar geleidelijk kwamen korte broeken in de mode.
Gladius:
De gladius was een kort, puntig, tweesnijdend zwaard. Het was vervaardigd uit ijzer met een variërende lengte van 60 tot 75 cm. Het snijdende vlak (kling) zat vast op een handvat dat uit hout, en soms been of ivoor bestond. Het werd eerder gebruikt om mee te steken dan om te houwen in het gevecht van man tegen man. Het was een steekzwaard en dus zeer effectief tegen ongeharnaste Galliërs. Het zwaard werd rechts gedragen in een met leder overtrokken houten schede aan de gordel of een draagriem. Op de buitenzijde van de schede waren vaak platen bronsblik aangebracht met decoraties.
Pugio:
De pugio was een kleine dolk die links gedragen werd. Net zoals de gladius, is de pugio van Spaanse herkomst.
Pilum:
De pilum was een werpspeer, het was het voornaamste wapen. Het wapen kon tot op een afstand van 25 tot 40 m doeltreffend worden geworpen. Het had een houten schacht van ca. 1 m met daarop een verlengstuk in metaal. De schacht vertoont op deze overgang een verdikt houten handvat dat gebruikt werd bij het werpen van de speer. De speerpunt had een hals uit zwak metaal; de bedoeling hiervan was dat na het werpen de punt omboog zodat de speer voor de tegenstander onbruikbaar werd en de speer aldus niet meer verwijderd kon worden van het schild. Weggooien van het schild was dan vaak de enige oplossing, met alle nadelen van dien.
Hasta:
De hasta was een zware lans van bijna 4 m lang met een geharde, stalen punt. De bedoeling van het wapen was niet er mee te werpen maar ermee te stoten. De hastati was een formatie waarbij men een muur vormde van hoge schilden, waaruit de lange hasta's dreigend naar voren staken.
De wapenuitrusting van de cavalerie verschilde sterk tegenover die van de infanterie. Ze beschikten over een veel lichtere uitrusting waardoor ze flexibeler waren dan de infanterie. De basisuitrusting bestond uit een vlak en kleiner ovalen schild (parma equestris) en een langere gladius. Typerend waren vooral de gezichtshelmen die vaak rijk versierd waren. Het waren paradehelmen met een scharnierend gezichtsmasker. De paarden zelf waren eerder klein, maar goed getraind. Dankzij overvloedig bronnenmateriaal zijn we goed ingelicht over de uitrusting van deze dieren. Afbeeldingen op grafstenen van ruiters laten vaak opgetuigde paarden zien: het zadel werd vastgehecht met borst-, staart-, en buikriemen, bestond uit een met leder overtrokken houten frame en was bekleed met een lang afhangend dek. De riemen en verbindingsstukken kenden vaak een uitgebreide versiering.