romeinse detector vondst geemailleerde schijffibula

romeinse detector vondst geemailleerde schijffibula

Emaille Schijffibula

One Dutch-Roman period emailed disc brooch.
The picture below is photo shopped (pc colored).
Time zone approx. 1st century-5th century A.D.

Een ander type Nederlands-Romeinse perioden geëmailleerde schijfmantelspeld.
Waarvan hier de onderste foto deze is met behulp van de computer "gerestaureerd".
Sommige van deze schijfmantelspelden dienden tevens als een sieraad of broche.
Ze moesten dus goed opvallen, in die, en ook nog in ónze moderne tijd.
Ze dienen om beider linker en rechter helften van bovenkleding vast te maken.

De periode ligt waarschijnlijk tussen de 1e en 5e eeuw A.D.
Diameter: 26 mm.

Hieronder ook een geëmailleerde schijfmantelspeld maar weer van een heel andere type .

geemailleerde fibula

Archeologen ontdekken unieke bronzen mantelspeld in Tongeren -BELGIÊ

Archeologen van het Tongerse projectbureau ARON en van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) hebben een aantal unieke vondsten gedaan bij opgravingswerken aan de Alleé Verte nabij het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Op de site werden onder meer een volledig intacte bronzen mantelspeld uit de derde eeuw na Christus aangetroffen, naast goed bewaarde fragmenten van een Romeinse vloer uit de tweede tot derde eeuw.

De archeologen beschikken daarnaast over aanwijzingen dat ze ook de sporen van de oudste fase van de stad (circa 10 v.C.) zullen kunnen blootleggen.

De mantelspeld is schijfvormig en ingelegd met blauw, wit en rood email . De mantelspeld wordt gedateerd van eind tweede eeuw of begin derde eeuw n.C. Volgens de eerste gegevens moet de mantelspeld behoord hebben aan een welstellende bewoner van de Romeinse villa aan de Alleé Verte, verduidelijkt provinciaal archeologe Linda Bogaert. Naast de mantelspeld werd er ook een maanvormig hangertje en een hangertje in de vorm van een fallus op de site aangetroffen.

Het team stootte daarnaast op fragmenten van een Romeinse vloer uit een rijke stadswoning uit de tweede helft van de 2de eeuw en het begin van de derde eeuw. Het unieke aan de vondst is dat er nergens in Tongeren tot nog toe Romeinse vloeren werden aangetroffen die zo intact en van goede kwaliteit zijn. Ze zijn gefundeerd op silex en dakpannen met daarboven een loopvlak uit roze mortel, aldus de archeologe.

Naast de vloerelementen wijzen ook een honderdtal fragmenten van muurschilderingen op het luxueuze interieur van de stadsvilla. Die fragmenten maakten waarschijnlijk deel uit van een wanddecoratie in panelen. De woning viel rond 270 n.C. ten prooi aan een brand, zo getuigen brandsporen op de vloeren, zegt Linda Bogaert.

De archeologen troffen naast deze vloerelementen ook sporen van een oudere fase van bewoning aan op dezelfde plaats. Het gaat om een houtbouw op stenen sokkels. "Aangezien de twee bewoningsfases zo goed bewaard zijn gebleven, achten we de kans zeer groot dat ook de sporen van de oudste fases van de stad nog zeer goed te bestuderen zullen zijn," luidt het nog.







 Terug