Romeinse fibula

Voorwerp: Boog fibula, Romeinse fibula met bewerkt met imprint van brons.

Afmeting: 45 mm.totaal.
Periode: Romeins - Nederlandse Periode 0-400 A.D.

Fibulae 1000 B.C.- 1650 Anno Domini (geschikt voor het vastzetten van de kledij uit die modeloze periode deze waren van; ijzer - brons - koper - tin - lood - zilver - alle kleuren goud) gelet van dragende kledij met fibulae erbij ook de latere periode daarnaast zijn ze onmisbaar in onze huidige tijd de veiligheidspeld alleen daar loopt men nu niet mee te pronken.

De fibula (ook: doekspeld of mantelspeld) is een tweedelig bronzen gebruiksvoorwerp, met gaatje en pen. Ze was handig om mantels en andere kledingstukken (zoals de toga) op de schouder te bevestigen. Romeinse vrouwen droegen een stola boven hun tunica. Deze stola werd vastgebonden met een fibula. Het is dus de voorloper van de sluitspeld of knoop. Ook de Grieken gebruikte fibulae voor hun peplos.

Het eenvoudigste kledingstuk was de rechte lap die om de middel werd gewikkeld. Later ging men een tweede lap om de schouders draperen. Zo ontstond de kleding van de Egyptenaren, Sumeriėrs, Assyriėrs, Grieken en Romeinen,Nederlanse Inheemsen , waarbij de siergesp of fibula de lappen aan elkaar hield. Zij zagen gedrapeerde kleding als een kenmerk van de beschaving.

In verschillende gebieden van Europa zijn bronzen fibulae gevonden; de oudste dateren uit 800 voor Christus. Ook kon men ijzeren fibulae van die periode. Deze fibula had een strakke brochering achter of zijwaarts van het sieraad en aan de voorkant zilveren en gouden versieringen met o.a. koppen van dieren.

De conditie waarin een Romeinse fibula vaak in bodemvondsten wordt aangetroffen is redelijk te noemen waarin hij niet in 't grondwater of in te overvloedige mest gelegen heeft. Deskundigen zoals bekenden Meta-archeologen zoals deze o.a. Jozef Herman kunnen uit stijl - en vormkenmerken herleiden uit welke keizer-periode een Romeinse fibula afkomstig is waarvan er nu redelijk veel kunde op internet aanwezig is omdat er vele van gedocumenteerd zijn. Terug