fragment

HEB VANDAAG 'N STUKJE BRONZEN BEPANSERING GEVONDEN, BEWERKT. ALS IK DE RONDING GA BEKIJKEN KOM IK UIT TER GROTE VAN 'N DINERBORD.
EN GAAN M'N BEDENKINGEN UIT NAAR DE SOLDAAT VAN 'T KLEINOOD VAN BRONS VAN VROEGER, DIE..........?

De legionair

Romeinse burgers die vrijwillig 20 tot 25 jaar dienst namen.De legionairs werden hard getraind, waren gedisciplineerd en goed bewapend.Zij vormden de kern van het leger en hadden tijdens een slag het hardst te verduren.Hun leven was moeilijk, maar zij waren taai.Ze konden muiten, en dus zorgden de keizers ervoor dat ze goed behandeld werden.In de 2de eeuw n.C. waren er 150.000 legionairs en nog meer hulptroepen zonder burgerrecht om hen te helpen.

Eén Romeins legioen bestond uit 5,500 mannen. Organisatie van het legioen:

Legioen- 1, bestond uit 5,500 mannen.
Cohort - 10 per legioen, elk bestaande uit ongeveer 480 mannen.
Centurie - 6 per Cohort, bestaande uit ongeveer 80 mannen.

Een éénvoudige aanvalsformatie van het Romeins legioen bestond uit drie rijen. De eerste twee rijen waren bemand met zware infanterie en de derde rij bestond uit: cavalerie, lichte en zware infanterie.

aanvalsformatie

Veel arme mensen kozen voor een carrière in het leger omdat het een goede levensstandaard bood en de kans om verschillende beroepen te leren, onder andere in de bouw.Er waren nadelen: ze waagden hun leven in de strijd en ze werden verondersteld niet te trouwen.Maar er waren vele voordelen, en de meeste soldaten hadden "onofficiële" vrouwen en kinderen.Mensen uit de provincie werden voor hun diensten beloond met het Romeinse burgerschap voor hen en hun gezinnen.Gepensioneerde legionairs kregen geld of land. Talent kon leiden tot een promotie tot centurio, met het bevel over een "centurie".Het leger hield de pax romana of Romeinse Vrede in stand die de provincies welvaart bracht.

Pax romana : in het hele Middellandse-Zeegebied en de landen eromheen heerste er onder één regering de vrede. Gevolgen: de Romeinse marine hield de piraten in bedwang en het leger bouwde het beroemde netwerk van grootse wegen.Deze werden gebouwd met het oog op de militaire behoeften, maar zij hielpen het Rijk openleggen en hielpen samen met de open vaarroutes de vele volken en provincies aaneensmelten.Handel en welvaart groeiden. Koopvaardijschepen vervoerden wijn van Italië en Spanje naar Gallië en Brittannië, terwijl grote vrachtschepen, de supertankers van die tijd, de graanoogst van Egypte aanvoerden om het volk van de stad Rome te voeden. Wilde dieren voor het amfitheater werden uit vele landen gehaald.Soldaten, politici, handelaars, en zelfs enkele toeristen reisden door het Rijk, en met hen verspreidden zich nieuwe modes en ideeën (waaronder het christendom).







 Terug