Periods different. The stone tools ca 5000 b.c. The glass artifact ca 1500 bc.
And the bronze arrowhead is from the bronze age period.
Een aantal Latene artefacten waaronder glazen kralen. In het midden een meloenkraal en tevens wat stukjes armband.
Verder wat stenen tijdperk gereedschappen met rechtsonder ook nog een bronzen pijlpunt.
De “Öhninger Kalkstein” is afgezet tijdens het Tortonien (11 – 7,3 miljoen jaar geleden), een tijdsnede van het Mioceen, het laatste tijdvak van de periode Neogeen.
De omgeving van het Bodenmeer in Zuid Duitsland zag er toen heel anders uit. Tegenwoordig wordt het omgeven door hoge bergen; maar destijds waren er alleen heuvels. Deze werden bedekt met bossen; eiken, notenbomen en palmen groeiden welig. Er leefden Mastodonten, neushoorns, paardjes, egels, fluithazen en zelfs apen. De vele rivieren, moerassen en meertjes werden bevolkt door grote salamanders en schildpadden. Het klimaat was er warm en nat.
Bij het Bodenmeer ligt het stadje Öhningen. Het ligt in één van Duitslands zuidelijkste puntjes. De monniken van het Augusteiner klooster bij Öhningen wonnen sinds de zestiende eeuw de in platen splijtbare kalksteen voor bouwsteen en cement.
In deze kalkstenen vonden de monniken veel fossielen die zij als curiosa beschouwden. In de negentiende eeuw werd de belangstelling voor de fossielen zo groot dat het de voornaamste inkomstenbron werd voor de plaatselijke mijnen.
De wetenschapper Oswald Heer gaf de groeve-eigenaar vijftig cent voor ieder fossiel.
Van Breda bood meer geld dan Oswald Heer met als gevolg dat de mooiere exemplaren in Haarlem terecht zijn gekomen.
De fossielen “Öhninger Kalkstein” vormen een belangrijke bron voor de bestudering van het leven van het Tortonien. Er zijn wel meer dan 1400 planten en dieren beschreven waarvan fossielen die in dit “Öhninger Kalkstein” gevonden zijn.