*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Wetgeving voor in Nederland & Buitenland  (gelezen 6595 keer)

creep & ; Jozef

  • Gast
Wetgeving voor in Nederland & Buitenland
« Gepost op: september 18, 2007, 01:20:23 am »
Duitsland:

Regels in Duitsland zijn als volgt:

In Duitsland is het zoeken met detectors in de meeste van de dertien bondsstaten en drie stadsstaten toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In sommige deelstaten zijn de regels echter zo streng, dat het nauwelijks mogelijk lijkt legaal te zoeken. Kortom: er is nog geen eenvormig beleid. In alle staten is het zoeken naar archeologische bodemvondsten verboden. Het verschil tussen de wetgeving van de verschillende staten ligt vooral in de interpretatie van wat archeologisch bodemvondsten zijn. In Beieren zijn dat prehistorische en vroeg-historische voorwerpen. Degene die daar dus naar voorwerpen uit andere tijden zoekt, kan zijn hobby vrij uitoefenen. In Hessen is de grens bepaald op 1648. Maar in andere landen zoals Branenburg vallen zelfs voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog onder archeologische bodemvondsten.
Uiteraard is overal het zoeken op monumenten ten strengste verboden. Alle bondsstaten stellen boetes voor overtreders in het verschiet van 125.000 tot 1.000.000 euro! De regelgeving zal in de toekomst, 2006 0f 2007, aan de hand van 'Malta' misschien meer op elkaar afgestemd worden.
Een grote, goed geleide algemene Duitse detectorvereniging zou kunnen lobbyen voor een meer soepele wetgeving. Zoek uit hoe het gesteld is met de wetgeving in jouw zoek- en/of woonomgeving.

Bijzondere detectorvondsten moeten worden gemeld aan de autoriteiten die over monumentenzorg gaan 'die Denkmalschutzbehörde'. Het beste is daarom een lokaal museum van je vondst(en) op de hoogte te stellen.


Bron: Blz. 331-332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

___________________________________________________________________________________
Frankrijk

In Frankrijk is het zoeken met detectors niet helemaal verboden maar ook niet zomaar toegestaan. Het zoeken op stranden stuit vrijwel nergens op bezwaren, uitgezonderd de stranden in Normandië waar de geallieerden in 1944 landden. In het binnenland moet men zich voorzien van de toestemming van de autoriteiten (de prefect van de regio). Deze toestemming schijnt in de praktijk redelijk makkelijk verkrijgbaar, maar verschilt per regio.

Het melden van vondsten dient te gebeuren via het lokale museum.

Bron: Blz. 330-331 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
____________________________________________________________________________________
Spanje:

In Spanje is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels.


Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
____________________________________________________________________________________

Tsjechië:

In Tsjechië is het zoeken met detectors meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.


Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

________________________________________________________________________________________

Noorwegen
 
In Noorwegen is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.

Meenemen of uitvoeren van archeologische voorwerpen, ouder dan 100 jaar, is verboden. Archeologische voorwerpen van vóór 1537 en munten ouder dan 1650, behoren toe aan de staat. De staat kan besluiten een beloning te geven voor de aangifte van een schatvondst. Deze wordt dan in gelijke delen verdeeld tussen de vinder en de eigenaar van de grond.

Bron: Blz. 327 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
___________________________________________________________________________________________

Denemarken:

In Denemarken is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normale geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels. Op landbouwgrond mag gezocht worden mits men toestemming heeft van de landeigenaar.

In Denemarken geldt nog een zeer oude wet, 'Danefae' geheten. Danefae betekent 'dood' ofwel goederen zonder eigenaar. In de wet van koning Valdemar Sejrs Jyske uit 1241 staat: "Als iemand goud of zilver in een heuvel, achter de ploeg of op welke manier dan ook vindt, dan zal dit de koning toevallen". De directeur van het Nationaal museum te Kopenhagen zorgt voor de handhaving van deze wet. Munten en voorwerpen, ouder dan honderd jaar, dienen daar gemeld te worden. Wanneer men besluit de vondst aan te kopen ontvangt de vinder een passende vergoeding.

Bron: Blz. 328 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
_______________________________________________________________________________________

Zweden:

In Zweden is het zoeken met detectors alleen toegestaan wanneer men schriftelijke toestemming van de staat heeft waar men wil zoeken. Zweden bestaat uit 25 staten (Länsstyreisen). Deze toestemming wordt meestal wel gegeven. Men krijgt deze dan voor een bepaald gebied en periode mits men zich aan de normaal geldende regels houdt en bijzondere vondsten rapporteert. Het is absoluut verboden op het eiland Gotland te zoeken i.v.m de vele archeologsiche Viking-vondsten.

Bron: Blz. 328 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.

________________________________________________________________________________________________

Engeland / Wales
 
In Engeland en Wales is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.

Aanmelden van bijzondere vondsten kan via musea en bij speciaal daarvoor aangestelde 'Province Coroners'. Het toekomstige meldsysteem heet: 'Portable Antiquities Scheme'. 'Treasure Hunting' van december 2003 meldt zelfs de speciale aanstelling van Liz Wilson, de eerste 'Finds Liaisons Officer', aangesteld door 'The Sussex Archaeological Society'.
In de 'Treasure Act' van 1996 staat: 'Elk enkel voorwerp en munten vanaf 10 stuks van minstens 300 jaar of ouder, waarin ten minste 10% goud of zilver zit verwerkt, wordt beschouwd als 'treasure' '. Voorwerpen en munten, jonger dan 300 jaar, kunnen als schatvondst worden aangemerkt wanneer ze voor een groot deel uit kostbaar metaal bestaan en opzettelijk zijn verstopt, met de intentie ze later weer tevoorschijn te halen.

In het discussiestuk 'Portable Antiquities' van het 'Department of National Heritage' uit 1996 schat men het aantal (detector)vondsten in Engeland en Wales jaarlijks op 40.000. Om deze vondsten te beschrijven en in een systeem onder te brengen, zou een staf nodig zijn van 65 tot 70 mensen en een budget van £ 700.00,- per jaar.

In de toekomst zal het aanmelden van vondsten waarschijnlijk gedeeltelijk via internet plaats gaan vinden.

Lees de 'Treasure Trove' wet. Als het 'Ministerie van Cultuur, Media en Sport' tot de conclusie komt dat de vondst opzettelijk is verborgen met de intentie om het ooit weer terug te vinden, komt de vondst toe aan de Kroon en is het daarom 'Treasure Trove': een gevonden schat waarvan de eigenaar onbekend is. Maar zelfs als het 'Britisch museum' gebruik maakt van zijn recht om een vondst op te nemen, wordt de vinder de volle marktwaarde van de vondst toegekend.

Bron: Blz. 328-329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.

__________________________________________________________________________________________

Schotland:

In Schotland is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. Deze regels verschillen op kleine punten van die in Engeland, Wales en Noord-Ierland.


Bron: Blz. 329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.
_____________________________________________________________________________________________

Ierland:

Ierland heeft een strengere wetgeving op het gebied van metaaldetectie dan groot-Brittanië. Desmond Dunne schreef hierover het volgende. "Afgevaardigden van de Ierse regering hebben zoekers verzekerd dat het niet de bedoeling van de regering is de hobbyisten onredelijk te behandelen, vooropgesteld dat ze zich aan de wet houden. Deze verzekering weerspiegelt zich in het feit, dat de politie elke detector die op een geregistreerd archeologisch terrein wordt gebruikt, zonder waarschuwing vooraf in beslag mag nemen, op andere terreinen echter niet. Dat betekent echter nog niet dat er buiten de archeologische terreinen zomaar vrij gezocht mag worden. Er zijn immers nog veel onontdekte terreinen. Als deze door een zoeker ontdekt worden, dient deze binnen vier dagen melding van te maken".
In 1994 werd wettelijk bepaald, dat de directeur van het 'National museum' mag bepalen wat er met belangrijke vondsten gebeurt. Indien gewenst, wordt er een 'discrete' beloning voor betaald.

Beste advies voor metaaldetector enthousiastelingen:

1. Zoek niet op of om archeologische terreinen en zoek nooit zonder toestemming op andermans land.

2. Volg de normaal geldende regels, o.a. opgesteld door de N.C.M.D (National Council for Metal Detecting).

3. Wanneer je archeologische objecten vindt, dien je deze binnen vier dagen te melden aan de 'Garda Siochane' (de Ierse politie), aan een lokaal museum of aan het 'National museum Kildare St. Dublin'. Geef je naam en adres en een goede beschrijving van de vindplaats.

4. Indien mogelijk laat je de vondst afgedekt liggen. Ga niet verder graven, laat dit over aan professionele archeologen.


Bron: Blz 329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Oostenrijk:

In Oostenrijk is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. Zoeken naar archeologische voorwerpen en zoeken op archeologische sites is uiteraard streng verboden.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

________________________________________________________________________________________________
 
Portugal:

In Portugal is het zoeken met detectors door toeristen op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels. Hier is zelfs sprake van een detectorvervoerverbod.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Italië:

In Italië is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland helden vanwege de vele archeologische sites strengere regels.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Hongarije:

In Hongarije is het zoeken met detectors vanwege de vele archeologische sites aan strenge regels gebonden.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
_________________________________________________________________________________________________

Turkije:

Turkije heeft een strenge wetgeving m.b.t het zoeken met metaaldetectors. Voor zover bekend is het verboden, tenzij men een vergunning regelt.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_________________________________________________________________________________________________

Polen:

Metaal zoeken als hobby heeft zich een vaste plaats verworven in Polen. In november 2003 is een nieuwe wet van kracht geworden: Iedereen die wil zoeken moet toestemming vragen aan een locale autoriteit, vaak een archeoloog. Voor elke zoekplaats moet apart toestemming worden gevraagd. Het is echter een onpraktische wet. Waarschijnlijk zal niemand zich eraan houden.

Als er iets van groot cultureel of wetenschappelijk belang wordt gevonden, kan er een financiële compesatie tegenover staan, die vele malen het maandloon zou kunnen overstijgen. vondsten aangeven betekent in de praktijk, dat je jezelf veel trammelant op de hals haalt. Het gevolg is dat er niets wordt aangegeven. Door een verkeerde wetgeving zullen veel historische waardevolle voorwerpen voor toekomstige generaties verloren gaan.

Bron: Blz. 337 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

____________________________________________________________________________________________
« Laatst bewerkt op: december 02, 2023, 11:30:15 am door JozefHerman »

delange

  • 1+ Berichten
  • *
  • Berichten: 1
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 03, 2009, 13:33:03 pm »
even een kleine aanvulling mbt het zoeken op de stranden van portugal , ongeveer 2 jaargeleden is van een kennis zijn metaaldetector in beslag genomen dus eerst informeren zou ik zeggen.

eric
« Laatst bewerkt op: januari 01, 1970, 01:00:00 am door delange »

zandhaas

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #2 Gepost op: februari 06, 2012, 13:57:14 pm »
Ik mis Belgie, ons buurland :(
Soms ben ik daar wel benieuwd naar. Ze hebben daar geloof ik ook akkers enzo :-D
Iemand die het weet?

creep

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #3 Gepost op: februari 06, 2012, 14:52:24 pm »
Enigste wat ik ervan heb gehoord is dat de regels in Wallonië strenger zijn geworden en in Vlaanderen soepeler.
Dus WOII spul in de Ardenne zoeken kun je beter laten. En oude spulletjes op een akker in Vlaanderen zal geen probleem zijn als je
het aan de landeigenaar vraagt.

Kadan

  • Gast
Wet- en regelgeving Belgie
« Reactie #4 Gepost op: februari 06, 2012, 14:56:14 pm »
hebben we een apart gedeelte voor zie (ook Belgie staat er tussen):

http://www.jozefherman.nl/mbc-forum/index.php?topic=2632.0
« Laatst bewerkt op: september 22, 2012, 23:08:21 pm door creep »

creep

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #5 Gepost op: februari 06, 2012, 15:18:56 pm »
Zal ik daar wel gelezen hebben dan  :2:

zandhaas

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #6 Gepost op: februari 08, 2012, 16:37:43 pm »
Kijk, daar kan ik wat mee.
Wat doen we Kadan? Als het in flanders kan weet ik nog wel wat interessante opties.

-edit-
Die link gelezen. Dit opent werkbare perspectieven kadan :-D
Zullen we eens een bakje koffie doen en eea bespreken?

Jozef.

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 15388
    • http://www.jozefherman.nl
Re: Wetgeving in het Buitenland
« Reactie #7 Gepost op: november 29, 2023, 16:33:10 pm »
VERBODEN METAALDETECTOR GEBIEDEN MET HUN WETTEN ;

LET OP: Niet alle verboden zoekgebieden worden weergeven op deze pagina. Vraag altijd toestemming aan de eigenaar van het stuk grond waar je gaat zoeken.

https://piepkaart.nl/verboden-zoekgebieden


Eerst nog wat aanvullende Informatie ; https://www.inspectie-oe.nl/onderwerpen/vondsten-zoeken-met-metaaldetector

https://www.portable-antiquities.nl/pan/resources/downloads/Metaaldetectie_NL_sept2021.pdf


Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Onderwerpen
Vondsten zoeken met een metaaldetector
Zoeken binnen Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Open zoekveld
Nieuws
Vondsten zoeken met een metaaldetector
Met een metaaldetector kunnen metalen vondsten in de bodem opgespoord worden. Metaaldetectors worden vooral gebruikt door hobbyisten, die op zoek zijn naar schatten of spannende vondsten. Maar ze worden ook beroepsmatig gebruikt, bijvoorbeeld om munitie in de bodem op te sporen. Hieronder wordt kort uitgelegd wat wel en wat niet mag met een metaaldetector.

Vroeger was metaaldetectie in Nederland verboden. Sinds juli 2016 is dat niet meer zo: tegenwoordig mag op veel plaatsen gewoon met een metaaldetector gezocht en opgegraven worden. Hiervoor gelden wel strikte voorwaarden.

Strikte voorwaarden

Wie met een metaaldetector op zoek gaat naar mooie vondsten, moet zich aan de volgende regels houden:

Er moet altijd gecontroleerd worden of de gemeente niet zelf een plaatselijk metaaldetectieverbod heeft ingesteld. In zulke gevallen mag daar niet met een metaaldetector gegraven worden.
 
Er mag niet gezocht worden op de volgende terreinen:
a. terreinen waarvoor een gemeente een metaaldetectieverbod heeft ingesteld (dit kan gelden voor de hele gemeente of voor delen van de gemeente)
b. archeologische rijksmonumenten
c. beschermde provinciale archeologische monumenten
d. beschermde gemeentelijke archeologische monumenten
e. terreinen waarvoor een procedure loopt om een beschermd archeologisch (rijks)monument te worden
f. terreinen waar een archeologische opgraving bezig is
 
Met een metaaldetector mag tot een diepte van maximaal 30 cm gezocht worden: onder geen voorwaarde mag de bodem dieper verstoord worden dan 30 cm onder het landoppervlak.
 
Vondsten die met een metaaldetector gevonden worden moeten zo snel mogelijk bij de Minister gemeld worden. Ook bent u als vinder verplicht om de vondst in ieder geval zes maanden ter beschikking te houden voor wetenschappelijk onderzoek.
Deze regels zijn te vinden in de wet: in artikel 2.2 van het Besluit Erfgoedwet archeologie.

Gemeentes kunnen besluiten om voor (een deel van) het eigen grondgebied een metaaldetectieverbod in te stellen. Soms doen zij dat om archeologisch erfgoed extra te beschermen, soms omdat er nog munitie uit de tweede wereldoorlog ligt en dit gevaarlijke situaties kan opleveren. Let dus altijd goed op of in uw gemeente niet toch een (opgravings)verbod geldt voor metaaldetectie. Dit kunt u meestal vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening of kortweg de APV van de gemeente.

Heeft u behoefte aan meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met een van de archeologie-inspecteurs van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed of met een medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor vragen over metaaldetectie en een plaatselijk verbod kunt u ook altijd de gemeente bellen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het overtreden van de metaaldetectie- regels strafbaar is. De Inspectie, de Politie, gemeentelijke handhavers en ---BOA’s--- kunnen hierop toezien en handhaven als dat nodig is.

Nieuws
Abonneren op nieuws over dit onderwerp  ; https://www.inspectie-oe.nl/onderwerpen/vondsten-zoeken-met-metaaldetector


-------------------------------De lijst van landen waar het is toegestaan ​​& verboden te zoeken met metaaldetector-------------------------------
-----------------RISCEER DIE DUREN BON NIET KIJK VOOR DAT JE BEGIND GOED UIT BEVRAAG DE JUISTEN INSTANTIES-------------
Nr 1)Australië * toegestaan. Zeer populair zoek naar inheemse goud, strand zoeken. Historische vondsten in Australië een beetje, veel minder dan in Europa en de Verenigde Staten.

Nr2)Oostenrijk * Om te zoeken met een metaaldetector historische vereiste toestemming van het ministerie voor de bescherming van monumenten. Vergunningen worden niet verstrekt aan particulieren. Wie opzettelijk maakt gebruik van een metaaldetector in strijd met de wet, begaat een misdrijf met een boete indien zijn gedrag geen strafbare feiten vormt. Beloning voor willekeurige archeologische vondsten zijn verdeeld 1: 1 voor de vinder en de grondeigenaar.

Nr3)Wit-Rusland * Tot 2013 zoeken met een metaaldetector werd verboden alleen op historische plaatsen door de staat, de lokale de Tweede Wereldoorlog, en een deel van het grondgebied beschermde (zonder uw toestemming). Sommige wet- en regelgeving die de zoektocht naar historische vondsten geïntroduceerd vanaf 2013 in Wit-Rusland te beperken. In feite kan het worden beschouwd als een agent in Wit-Rusland verboden.

Nr4)België * Zoeken historische vondsten voor particulieren is verboden. strand water zoeken is toegestaan.

Nr5)Bulgarije * zoeken met een metaaldetector is toegestaan onder licentie, en dat is zeer moeilijk verboden De eigenaar kan zijn metaaldetector kwijtraken (de straf een boete of zelfs gevangenisstraf
Zoek historische vondsten zijn alleen toegestaan ​​de lokale historische en archeologische musea. Gewone mensen is ten strengste verboden te graven op archeologische sites,

Nr6)Groot-Brittannië *(Engeland). Toestemming is vereist om te zoeken naar historische vondsten. Vanwege het feit dat de meerderheid van particuliere grond vereist extra toestemming van de grondeigenaar. archeologische bodemvondsten moeten worden aangegeven waarde wordt geschat, museum heeft recht om objecten munten te kopen vinder landeigenaar 50% Engeland, heeft een hele interessante systeem voor het bepalen van de waarde van vondsten.

Ook in Engeland *strand zoeken is toegestaan. Maar niet overal zonder toestemming en geld. Bijvoorbeeld, om te zoeken met een metaaldetector gemeentelijk strand noodzaak om toestemming vragen aan het lokale bestuur. Te vinden op de oever van de Theems in de grenzen van Londen, is het noodzakelijk om een ​​vergoeding te betalen van enkele tientallen pond.

Nr7)Hongarije * zoeken detector schriftelijke toestemming. Archeologische vondsten voor 1711 zijn het eigendom van de staat. vereist een speciale vergunning.

Nr8)Vietnam * toegestaan Toeristen de voorkeur aan strand water zoeken

Nr9)Ghana * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen lokaal Toeristen - is toestemming vereist (licentie?).

Nr10)Duitsland * Zoeken met een metaaldetector is toegestaan, maar een vergunning vereist. Elk land heeft een iets andere indeling, gemeenschappelijk voor alle is dat het gebruik van metaaldetectoren niet verboden, maar voor archeologische doeleinden een vergunning vereist. Opgravingen kunnen worden aangebracht met professionele licenties, die zouden kunnen graven direct of indirect beïnvloed. Archeologische vondsten zijn eigendom Land. Alle toevallige ontdekkingen moeten worden gemeld en overhandigd de bodemvondsten . vindersloon is 50% van de waarde indien gevonden op het openbaar domein, en 100% indien zij zich hebben voorgedaan op eigen terrein (toestemming nodig van de grondeigenaar)

Nr11)Griekenland * Jij hebt een licentie nodig om te zoeken met een metaaldetector (Ministerie van Cultuur). op strand vergunning vereist gemeente, die het strand bezit. archeologische bodemvondsten meenemen verboden, gevangenisstraf van 10 tot 20 jaar.

Nr12)Denemarken * Zoeken met een metaaldetector is toegestaan. archeologisch waardevolle bodemvondsten zijn van de staat

Nr13)Dominicaanse Republiek * Zoeken met een metaaldetector is toegestaan, zonder enig of andere  beperkingen.

Nr14)Egypte * Toegestaan strand water zoeken. Sommige hotels, met stranden toestemming vragen. land??? denk niet!!

Nr15)Israel * Zoeken historische bodemvondsten verboden. gevangenisstraf. strand water zoeken met een metaaldetector in Israël is toegestaan.

Nr16)India * Zoek met een metaaldetector is ingeschakeld. Maar een buitenlandse graver van groot belang van de plaatselijke bevolking. Onder gunstige omstandigheden (lokaal) - kan de Metaaldetector weg te nemen of bel de politie.

Nr17)Indonesië * Zoek met een metaaldetector is ingeschakeld.

Nr18)Jordan * streng verboden. metaaldetector is verboden in het land.

Nr19)Ierland * Historisch zoeken alleen met vergunningen & afspraken grondeigenaren. Toegestaan strand zoeken (nou ja, sommige stranden in Ierland?).

Nr20)IJsland (zuid) * Totaal verbod op metaaldetectoren

Nr21)Spanje * invoercertificaten voor de Metaaldetector. Om verschillende redenen, wordt het zoeken met metaaldetectoren in dit land niet aangeraden.

Nr22)Italië * verboden om metaaldetectoren te gebruiken in beschermde historische en archeologische gebieden. Elders is het toegestaan met toestemming van de grondeigenaar. Indien historisch of archeologisch belang gevonden wordt, moet onmiddellijk worden gestopt prospectie detector en de bodemvondsten gerapporteerd aan de bevoegde autoriteit binnen 24 uur. Alle archeologische vondsten zijn het eigendom van de staat en moet worden ingediend. Voor deze vergoeding kan worden betaald tot 10% van de waarde. De verkoop van archeologische voorwerpen is verboden en alle munten ouder dan 50 jaar zijn historisch beschouwd

Nr23)Cambodja * Zoeken met een metaaldetector is alleen toegestaan op de stranden.

Nr24)Canada * een land met een zeer slechte geschiedenis, zoeken na historische bodemvondsten verboden. toestemming vragen landeigenaar

Nr25)Canarische Eilanden (Tenerife)* Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.

Nr26)Caribbean * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.

Nr27)Kenia * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.

Nr28)Cyprus * zoeken metaaldetector is verboden. ook strand water, apparaat wordt in beslag genomen bij de grens.

Nr29)China * zoeken met metaaldetector is verboden.

Nr30)Comoren * zoeken  met een metaaldetector is verboden.

Nr31)Cuba * zoeken met een metaaldetector is verboden. het bezit van een metaaldetector in Cuba, gelijkgesteld aan het bezit van een --wapen--.

Nr32)Letland * Zoeken met een metaaldetector is toegestaan op stranden, particuliere eigendommen (met toestemming)

Nr33)Libië * zoeken met een metaaldetector is verboden.

Nr34)Litouwen * alleen met toestemming van het ministerie (bescherming van monumenten en cultureel erfgoed). strand water zoeken is toegestaan.

Nr35)Malediven * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.

Nr36)Malta * zoeken met een metaaldetector is verboden. In dit geval zijn er opties als de lokale overheid voor een redelijk bedrag omkopen om toestemming te geven.

Nr37)Marokko (Agadir)* zoeken met een metaaldetector verboden.

Nr38)Mexico * Zoeken met een metaaldetector is toegestaan  .

Nr39)Moldavië * Sinds 2011 zoeken met een metaaldetector verboden. bezit metaaldetector is verboden.

Nr40)Mongolië * Een totaal verbod op de metaaldetector.

Nr41)Namibië * verboden historische bodemvondsten. strand water zoeken is toegestaan.

Nr42)Noorwegen *Zoeken met een metaaldetector toestemming. vragen landeigenaar

Nr43)VAE * sommige plaatsen strand water voor de zekerheid navragen

Nr44)Portugal * zoeken met een metaaldetector verboden. zelden toegestaan door speciale toestemming

Nr45)Rusland * Historisch zoeken bijna verboden. strand water is toegestaan.

Nr46)Roemenië * Zoeken met een metaaldetector verboden zware straffen, archeologische sites toestemming hebben van ministerie van Cultuur. Het niet naleven inbeslagname detector & een ---gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar----.

Nr47)Saudi-Arabië * Alles is van de staat - boete. totaal verbod op metaaldetector.

Nr48)Noord-Ierland * Wie zonder vergunning licentie van ministerie zoekt na archeologische bodemvondsten, pleegt een strafbaar feit. Het houden van een metaaldetector op een beschermde site zonder toestemming van de staat wordt beschouwd als een strafbaar feit of misdrijf.

Nr49)Slowakije * Zoeken met een metaaldetector vereist licentie vergunning van het ministerie. Archeologische vondsten zijn het eigendom van Nr49)de Slowaakse Republiek. elke illegale opgraving beschadiging van bodemsporen staat erg zware straf op!!

Nr50)US * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen. Om te zoeken op particulier grondgebied toestemming van de eigenaar nodig.

Nr51)Thailand * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.

Nr52)Tunesië * Zoeken met een metaaldetector is verboden. ook op veel stranden.

Nr53)Turkije * verboden ze zeggen stranden wel neem geen risico flinke zware straffen.

Nr54)Uganda * Zoeken met een metaaldetector wordt toegestaan zonder beperkingen.   

Nr55)Oekraïne * verboden op historisch monument. voor rest toegestaan gaat zeker veranderen in de toekomst.

Nr56)Filippijnen * Zoeken historische bodemvondsten verboden. strand water toegestaan.

Nr57)Frankrijk * gebruik maken van een metaaldetector op zoek naar archeologische sites zonder toestemming straffe van boetes en eventueel vervolging. Het doel van deze regeling is het archeologische sites te beschermen. Zoeken historische bodemvondsten verboden. strand water toegestaan.

Nr58)Kroatië * Zoeken met een metaaldetector is verboden.

Nr59)Tsjechië *   twijfelland   goed navragen bij de juiste instanties  - Strand water zoeken is toegestaan ook bevragen meteen .

Nr60)Zwitserland * zoeken met een metaaldetector in Zwitserland streng verboden. Archeologische vondsten zijn het eigendom van de Slowaakse Republiek. En er zijn gevallen waarin het op historische monumenten is toegestaan. Op sommige plaatsen, vereist provincie vergunning de licentie om te zoeken met een metaaldetector, plus toestemming van de grondeigenaar.

Nr61)Zweden * verboden metaaldetector bij de oude monumenten & sites. argeologische vondsten staatseigendom. Het niet naleven van de wet is een overtreding en kan worden gestraft met een boete of een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar met inbegrip van inbeslagneming detector, Toegestaan om te zoeken met een metaaldetector op particulier terrein. Toegestaan strand water zoeken.

Nr62)Sri Lanka * Zoeken met een metaaldetector is verboden. De politie zal snel reageren op meldingen van gravers.

Nr63)Ethiopië * Een totaal verbod ligt daar op de metaaldetector.

Nr64)Zuid-Afrika * Alleen toegestaan strand water zoeken.

Nr70) ---Jouw eigen Nederland Land altijd Permissie vragen aan de Landeigenaar en uitkijken of het geen verboden Archeologisch Gebied is---
                         
                            BEKIJK ELK JAAR WEER OPNIEUW OP HET INTERNET OF ER OP MEERDE PLAATSEN VERBODEN BIJ ZIJNGEKOMEN

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ https://piepkaart.nl/verboden-zoekgebieden $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
                                                                         
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public/about - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

Jozef.

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 15388
    • http://www.jozefherman.nl
Re: Wetgeving in het Buitenland
« Reactie #8 Gepost op: december 02, 2023, 11:27:58 am »
Vondstmeldingsformulier
U kunt hier een archeologische vondst melden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wij kunnen alleen vondsten in behandeling nemen die zijn gedaan in Nederland.

https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/vondstmeldingsformulier

en de Metaaldetector Aanvragen per Provincie https://www.dedetectorshop.nl/apv-s-van-nederland
 

en onderandere Ontheffing voor metaaldetectie Metaaldetectie in de gemeente Buren
 https://www.buren.nl/onderwerp/ontheffing-metaaldetectie/ en zo zijn er meerdere Gemeente"s
te Nederland.
« Laatst bewerkt op: december 03, 2023, 23:48:45 pm door JozefHerman »
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public/about - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

Munten Bodemvondsten Club Forum

Re: Wetgeving in het Buitenland
« Reactie #8 Gepost op: december 02, 2023, 11:27:58 am »