bodemvondst van een Romeinse fibula

Kniefibula - Kneebrooch

One Roman Knee brooch
2nd-4th century A.D.
Material: bronze.

Einen Knie fibula.
2e-4e Jahr nach Cristi Geburt.
Materiale: bronze.

Een Knie fibula met nob in de hals. Deze verschilt
met de andere Knie fibula omdat het tussenstuk
van de voorkant veer naar de nob langer is als normaal
die afstand gemeten=3cm. Bij de andere meet deze 2cm
deze meet van nob naar eind veer voetje 52 mm.
Tijd: 2e-4e Eeuws
Materiaal: brons

De Romeinse fibula (ook: doekspeld of mantelspeld) is een tweedelig bronzen gebruiksvoorwerp, met gaatje en pen. Ze was handig om mantels en andere kledingstukken (zoals de toga) op de schouder te bevestigen. Romeinse vrouwen droegen een stola boven hun tunica. Deze stola werd vastgebonden met een fibula. Het is dus de voorloper van de sluitspeld of knoop. Ook de Grieken gebruikte fibulae voor hun peplos.

Het eenvoudigste kledingstuk was de rechte lap die om de middel werd gewikkeld. Later ging men een tweede lap om de schouders draperen. Zo ontstond de kleding van de Egyptenaren, Sumeriėrs, Assyriėrs, Grieken en Romeinen, waarbij de siergesp of fibula de lappen aan elkaar hield. Zij zagen gedrapeerde kleding als een kenmerk van de beschaving.

In verschillende gebieden van Europa zijn fibulae gevonden; de oudste dateren uit 800 voor Christus. Deze fibulae hadden een strakke brochering achter of zijwaarts van het sieraad en aan de voorkant zilveren en gouden versieringen met o.a. koppen van dieren.

De conditie waarin een Romeinse fibula vaak in bodemvondsten wordt aangetroffen. Deskundigen kunnen uit stijl- en vormkenmerken herleiden uit welke keizer-periode een Romeinse fibula afkomstig is.....







 Terug